Am citit de curând cartea “The 1 Thing”, de Gary Keller și Jay Papasan. I-aș da nota 7.5/10. Pentru oamenii normali.

Dar pentru cei care, ca și mine, suferă de FOMO (fear of missing out) și de sindromul “Vreau și pot să le fac pe toate!!!”, i-aș da 9.5/10. Intuiesc că-mi va fi de foarte mare ajutor pe termen lung.

Cartea este scrisă în jurul unei întrebări: “Care este un singur lucru pe care-l pot face, astfel încât toate celelate să devină mai ușoare sau de prisos?”. În engleză:

“What’s the one thing I can do, such that by doing it everything else will be easier or unnecessary?”

M-am întrebat ”Care este singurul lucru pe care-l pot face pentru sănătatea mea, astfel încât toate celelalte să devină mai ușoare sau de prisos?”. Răspunsul a venit imediat: Să fac stretching 1 oră pe zi după metoda lui Joe Hippensteel. Este o strategie sinergică, care împlinește foarte multe nevoi. Îmi va aduce prezență, îmi antrenez atenția, fac breathwork în același timp, mă relaxează, corpul va deveni mult mai flexibil, articulațiile nu mă vor mai durea ca și cum aș fi un moșneag, iar pe termen lung mă voi putea antrena mai eficient. Astea le-am găsit așa, la prima strigare.

Întrebarea poate fi ajustată pe axa timpului: “Care este un singur lucru pe care-l pot face astăzi / săptămâna asta / luna asta / anul ăsta / pe termen foarte lung, astfel încât toate celelalte să devină mai ușoare sau de prisos?”. Poate fi ajustată și pe zonele din viața noastră: “Care este un singur lucru pe care-l pot face pentru viața mea profesională / viața mea de familie / creșterea mea / finanțele mele, astfel încât toate celelalte să devină mai ușoare sau de prisos?”

De exemplu: “Care este un singur lucru pe care-l pot face pe termen foarte lung, astfel încât totul în viața mea profesională să devină mai ușor sau de prisos?”. Răspunsul a venit din nou destul de rapid: Să scriu și să public ceea ce am creat.

Scrisul îmi va antrena disciplina, capacitatea de a structura informațiile pe care le am, capacitatea de a mă exprima astfel încât ceilalți să înțeleagă cât mai repede, generozitatea, reziliența, mă va ajuta să-mi construiesc brandul personal și să mă conectez cu oamenii cu care rezonez. Nu văd niciun downside la a scrie. În afară de investiția zilnică de timp. E o strategie sinergică.

Ideile din “The 1 Thing” sunt asemănătoare cu cele din “Essentialism” a lui Greg McKeown. Cu diferența că în esențialism căutăm să distingem “the vital few from the trivial many”, iar aici e și mai puternic criteriul: Care este 1 singur lucru care, dacă l-ai face, toate celelalte ar deveni mai ușoare sau de prisos?

Sper să te fi ajutat ideile de mai sus 😀